Skip to main content

Vara – Top 12 afecțiuni

9 iunie, 2021

Vara sezonul cald este cel mai așteptat de majoritatea dintre noi. Vara înseamnă concediu, vacanță, mare, munte, ieșiri la terase, plimbări, joacă în parc. Și toate astea pentru că vara este caldă și însorită. Iar căldura și soarele ne face să ne simțim bine.

Căldura uscată și soarele în exces nu sunt întotdeauna benefice pentru organismul nostru. Ele pot provoca o serie de afecțiuni care să ne stice tot confortul așteptat.

trusa de vacanta

Hai să vedem care sunt cele mai frecvente afecțiuni întâlnite vara, în vacanțe. Apoi câteva recomandări pentru a vă păstra doar amintiri frumoase.

Afecțiuni – efecte

Deshidratarea. Un efect frecvent pe timpul verii și în același timp unul care poate provoca alte afecțiuni. Vara, datorită temperaturilor ridicate avem tendința de a pierde apa și sarea din corp prin transpirație. Astfel se produce deshidratarea. Ideea că mergi la plajă și stai în apă, nu înseamnă că nu pierzi apa din corp. Temperatura crescută a apei, duce la încălzirea corpului și astfel la eliminarea apei prin transpirație. Corpul nostru elimină apa și atunci când ești în apă. Simptomul principal al  deshidratării este febra.

Subfebrilitatea sau Febra. Creșterea temperaturii peste limita normală de 37°C. Creșterea temperaturii poate fi rezultatul expunerii necontrolate la soare, a deshidratării sau a unor infecții virale și bacteriene. Cele mai frecvente cauze sunt primele două. Disconfortul creat de febră ne privează de bucuriile vacanței. Febra poate fi însoțită de simptome ca: dureri de cap, greață, amețeli, crampe musculare, bătăi rapide ale inimii, etc.

Alimente nepotrivite. Cel mai frecvent paraziții și bacteriile dăunătoare sunt transmise pe cale alimentară. Alimentele păstrate necorespunzător sau gătite insuficient sunt un mediu perfect de dezvoltare a celor două „entități”.

Afecțiunile oculare. Acestea pot fi provocate de virusuri, bacterii sau alergii. Ele produc o iritare a ochiului, ca: mâncărime, ochi roșii, pleoape umflate, lăcrimare, secreție alb-gălbuie. Simptomele persistă 4-7 zile chiar și sub tratament.

Afecțiunile virale se pot transmite și membrilor familie!

Afecțiuni acute

Depresia de vară. Vara schimbările de dispoziție apar mai ales atunci când temperaturile sunt foarte ridicate. Schimbarea dispoziției este mult mai rară în anotimpul rece.

Diareea poate avea cauze multiple. Cea mai frecventă este de natură alimentară. Pe lângă disconfortul fizic creat, diareea netratată corespunzător se poate complica – deshidratare, febră, etc.

Alergiile au diferite forme de manifestare în funcție de organul afectat. Cele mai frecvente sunt cele produse de polen sau alimentare. Cele produse de polen se pot manifestă ca și rinita: nasul curge, strănuturi repetate, mâncărime perinazală, dificultate de respirație. Sau prin manifestări la nivelul pielii: leziuni roșii, denivelate, pruriginoase, ce apar și dispar. Alergiile alimentare au ca și manifestare simptomatologia gastro-intestinală: dificultăți de înghițire, greață, vărsături, diaree, dureri abdominale, dar și erupții cutanate.

Durerea de cap poate fi semn al deshidratării sau al insolației. Apare atunci când petreci foarte mult timp în soare și neprotejat de o pălărie.

Bolile infecțioase în special cele care se transmit pe cale respiratorie atunci când îți petreci timpul în locuri aglomerate. Se transmit de obicei prin strănut, tuse.

afecțiuni cronice

Boli cronice. Simptomatologia unor afecțiuni cronice se poate exacerba în această perioadă datorită căldurii. Persoanele care suferă de afecțiuni cardiace sunt cele mai expuse la complicații ale afecțiunilor care pot duce până la deces.

Răcelile „specifice” acestui sezon, se dezvoltă de obicei dacă bem apă rece atunci când afară este foarte cald. Când schimbăm brusc temperatura sau expunere prelungită la aerul condiționat. Le întâlnim cel mai frecvent în special la copii.

Arsurile solare sunt cauzate de expunerea neprotejată la soare timp îndelungat și la ore nepotrivite. Pielea se înroșește foarte tare, se deshidratează și devine foarte sensibilă. Expunerea necontrolată la soare este principalul factor care duce la apariția ridurilor.

Prevenție: Vara – Top 12 afecțiuni

Fiți precauți pentru a vă bucura de vara sezonul cald, de vacanța sau timpul liber vara!

trusa de vacanta
Vara – trusa de vacanță

Recomandări – vara:

  1. Hidratați-vă! Este esențial să asigurăm necesarul de apă organismului nostru. Consumați cel puțin 10 -12 pahare de apă pe parcursul zilei. De evitat băuturile alcoolice și cele foarte dulci. Organismul nostru are nevoie de apă pentru hidratare, așa că orice alte preparate scad cantitatea de apă. Primul simptom al deshidratării este febra!
  2. Purtați îmbrăcăminte ușoară, largă și de culoare deschisă. Aceasta permite ca corpul să respire și nu absoarbe căldura. Cel mai bun material este bumbacul.
  3. Evitați efortul intens sau plimbările în mijlocul zilei. Alegeți să vă relaxați la umbră între orele 11-16.
  4. Nu lăsați copiii să stea în mașina expusă la soare.
  5. Tratați imediat cu produse potrivite arsurile solare.
  6. Spălați-vă cât de des aveți ocazia pe mâini și față. Pe lângă efectul de răcorire preveniți posibilele infecții alimentare sau a ochilor.
  7. Respectați regulile de igienă atunci când manipulați alimente sau sunteți la masă.
  8. Evitați mâncarea gătită pe stradă sau expusă căldurii. Alegeți în perioada foarte caldă să mâncați fructe și legume proaspete. Fructele și legumele de sezon sunt excelente și au și rolul în hidratare.
  9. Aerisiți camera în care dormiți dimineața și seara când aerul este proaspăt și răcoros.
  10. Evitați expunerea la diferențe mari de temperatură. Păstrați aerul condiționat la o diferență de doar 5 – 10°C față de temperatura de afară.
  11. Dacă alegeți să faceți activități fizice intense în perioada caldă, e bine să aveți la voi soluții de hidratare. Se găsesc în farmacii sau magazine specializate plicuri cu soluții de re-hidratare).
  12. Dacă plecați cu copii sub 1 an în concediu, evitați locurile foarte aglomerare. Este mediul perfect de dezvoltare și transmitere a unor boli infecțioase. Amintim rujeolă, oreion, rubeolă – în special dacă nu au fost vaccinați.
  13. Folosiți în special seara soluțiile speciale împotriva tânțarilor.
  14. Indiferent de cum alegeți să petreceți timpul folosiți pe tot parcursul zilei cremă cu minim SPF 15. Pentru copii recomandăm cremele dermato-cosmetice cu SPF30 -50+ și pălărioare sau șepcuțe. Alegeți să vă odihniți în perioada foarte caldă a zilei, între 11.00 -16.00
  15. În timpul călătoriilor sau a activităților în aer liber folosiți ochelari de soare, pălărie sau șapcă. Astfel împiedicați razele UV să afecteze zonele sensibile ale feței.

Vacanța de vară este unul din cele mai așteptate momente pe care le petrecem alături de cei dragi. Nu permite ca ea să se transforme într-un film de groază.

Descarcă gratuit TRUSA DE VACANȚĂ!

trusa de vacanta
Trusa de vacanță

Rezumat: Vara – Top 12 afecțiuni:

Corpul nostru este expus unor factori de stres în perioada de vară: căldură, raze UV, umiditate crescută sau uscăciune. Principalul efect pe care îl suferă în urma acestor factori este pierderea apei – deshidratarea. Apa are rolul de a menține corpul rece. De aceea este recomandat ca în perioada caldă să bem multe lichide. Este recomandat să evităm lichide ca: alcool, cafea și băuturile dulci. Au rolul de a elimina sau a consuma resursele interne de apă. Hidratarea corectă ajută organismul nostru să facă față tuturor factorilor stresori ai verii.

Alimentația corectă pe timpul verii este un alt element important. În această perioadă este important să aveți mai multe gustări pe zi din fructe și legume de sezon. Acestea au efect hidratant și aduc un aport suplimentar de vitamine și minerale care se pot pierde prin transpirație excesivă. Evitați mâncărurile grele și în special cu carne nepreparată.

dr dan staicu