Skip to main content

Alimentația de sărbători

22 decembrie, 2020

Sărbătorile sunt cunoscute pentru răsfățul culinar. Te invit să descoperi în următoarele rânduri cum te poți bucura de minunățiile culinare ale sezonului. De această dată fără ca ele să aibă un impact prea mare asupra sănătății și taliei tale.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), alimentaţia sănătoasă este esenţială pentru sănătatea  noastră. Alimentația sănătoasă are la bază o combinație corectă a nutrienților de care avem nevoie. Pentru că o alimentație dezechilibrată poate favoriza anumite boli cronice cardiovasculare, diabet, afecțiuni inflamatorii, etc. Perioada sărbătorilor este optimă atât pentru dezechilibru alimentar, cât și pentru a-ți face ordine în farfurie.

Ce vei afla citind articolul și ascultând webminarul:

  • TU ești cheia către o viață sănătoasă
  • toată mâncarea este bună, dacă știi să o alegi
  • că nu există dietă ideală
  • că există o legătură între emoții și mâncare
  • că nu există „pastila magică”care să îți rezolve problemele de greutate sau alimentare

Te invit să pornești în călătoria despre alimentația corectă având mereu în minte că ceea ce simțim despre mâncare, corp și viață ne influențează fericirea, comportamentele și sănătatea.

De ce este importată pentru tine alimentația de sărbători?

În webminar la minutul 6.50 ai un exercițiu care te poate ajuta să îți răspunzi la această întrebare.

Statistic putem vedea că la nivel global peste 30% din populație are greutatea mai mare decât normal. Raportul „Indice de masă corporală” ne arată dacă ești pe „verde” sau ai trecut pe „roșu”.

Un alt aspect care ar trebui să fie alarmant este că comparând datele din 1975 cu cele din 2016 vedem că numărul de copii obezi a crescut de 10 ori. Toate acestea au impact în viața de adult, asupra sănătății fizice și mentale. (informații detaliate în înregistrarea webminarului)

Dar să vorbim despre alimentație. Apetitul sau foamea este semnalul că organismul nostru are nevoie de hrană. Foamea este generată de informațiile pe care le primește aparatul digestiv de la creier.

Dar dacă creierul nostru emite semnale false?

În ultimii doi ani am lucrat și cu persoane care au vrut să își îmbunătățească stilul de viață, mai specific alimentația. Majoritatea clinților consumau compulsiv mâncare, deși din punct de vedere al cunoștințelor despre nutriție păreau uneori să îmi dea clasă. Mulți dintre acești clienți au ținut diete, perioade repetate, însă toate cu același rezultat: scădere în greutate urmată de luare în greutate. Motivele au fost diverse: a urmat concediu de vară, vacanța de iarnă cu sărbătorile pline de culoare și voie bună.

De ce citești acest articol?

Pentru că poate că e momentul ca în loc să îți omori de câteva ori pe an apetitul cu diete stricte, poate e mai bine să clarifici și să REZOLVI ceea ce-l generează.

Mâncatul compulsiv, indiferent de momentul lui este generat de stările emoționale care ne însoțesc. Odată conștientizate și ACCEPTATE emoțiile vei reuși să faci ordine și în stilul tău alimentar.

Stilul alimentar sănătos nu înseamnă dietă pe viață ci echilibru în ceea ce alegi să îți pui în farfurie!

A alege să îți omori apetitul cu plante, ceaiuri de slăbit, meniuri subcalorice nu face decât să îți aplifici problemele emoționale.

Lucrează cu problemele emoționale și îți educi poftele alimentare.

Prin problemă emoțională nu înțeleg neapărat o problemă cu împlicații psihologice profunde. Însă putem să realizăm că poftele alimentare pot porni de la anumite nevoi neîndeplinite.

Ție ce îți lipsește cel mai mult ACUM?

Apetitul emoțional poate fi generat de experiențe personale sau profesionale. Aș spune de experiențe cu care te confrunți, la urma urmei ești aceeași persoană și acasă și la muncă. Aceste experiențe pot genera unele dintre cele mai puternice emoții: frica, tensiunea, furia, rușinea, regretul, bucuria.

Atunci când alimentăm apetitul emoțional alegem să sedăm emoțiile în loc să rezolvăm cauza care le-a generat.

Așa că vom împărți foamea în două categorii:

  • Foamea fizică
  • Foamea emoțională

Senzația celor două pot fi identice dacă nu identifici caracteristicile. Clienți mei urmăresc în timpul programului parcurs împreună cu mine aceste caracteristici. Astfel după puțină atenție și exercițiu învață să deosebească cele două senzații de foame.

Ai mai auzit despre:

  • Mi-e poftă de ceva dulce!
  • Simt nevoia de ceva sărat!
  • Mi-a scăzut glicemia, am nevoie de zahăr!

Cele trei sunt semne clare de foame emoțională.

Emoții, anotomie și decizie
Tratamente estetice injectabile

Foamea emoțională – caracteristici:

  • Este bruscă. În acest moment nu îți este foame, dar peste 5 minute simți o nevoie imperioasă de a mânca.
  • Preferință pentru un anumit aliment. Vrei un anumit aliment, ciocolată, paste, un burger, alune, etc. Nimic din ceea ce ai la dispoziție nu o să fie bun.
  • Se poziționează în partea superioară a aparatului digestiv – o simți în gură. Gura vrea să simtă gogoașa, pizza, cornul cu ciocolată!
  • Este urgentă – ACUM.
  • Este cuplată cu o emoție pozitivă/negativă. Cineva a țipat la tine. Cineva are probleme. Cineva ți-a făcut o surpriză!
  • Consum de alimente necontrolat. Poți mânca orice, treci de la dulce la sărat și invers. Sau poți să mânânci fără să îți dai seama că o faci.
  • Lipsa sațietății. Nu te saturi, poți să mânânci fără limită!
  • Generează vinovăție la mâncare. Te simți bine cât timp mănânci, apoi îți faci procese de conștiință pentru cât ai mâncat. Începi să îți promiți că de mâine vei face diverse lucruri care să compenseze ce ai mâncat!

Foamea fizică – caracteristici

  • Este treptată. Ai senzații progresive de foame, nimic nu este urgent.
  • Deschiși către alternative alimentare. Nu ai preferințe alimentare. Ce este pe masă sau în frigider este foarte bun.
  • O simți în stomac. Stomacul te roade, intestinele sunt gălăgioase.
  • Este „răbdătoare”. Îți lasă timp să îți termini treaba.
  • Apare ca o nevoie fizică (nu ai mâncat de 5 ore). Apare la un interval mare de timp după ultima masă.
  • Alegeri alimentare conștiente și deliberate. Ești perfect conștient de ceea ce îți pui în farfurie.
  • Sațietate. Doar după primul fel poți să simți senzație de sațietate.
  • Necesitate. Mânânci pentru că trebuie să îți alimentezi corpul așa că nu vei simți vinovăție pentru ce ai mâncat.
  • După cum vezi, cele două forme de foame sunt în opoziție.
  • Voi aborda foamea emoțională într-un alt articol, acum să mergem mai departe!

Alimentația de sărbători

Te întrebi care este motivul pentru care mânânci mai mult de sărbători?

VARIETATEA

Alimentația de sărbători are la bază un amestec variabil de emoții generate de activitățile de sărbători și de diversitatea mesei pregătite. Astfel raportul inconstant dintre cele două: emoții și feluri de mâncare este factorul principal al dezechilibrului alimentar.

Cercetările științifice pe animale și oameni arată că avem în instinct de a căuta varietatea în dieta noastră. E normal să reacționăm astfel. Diferența, însă dintre noi oameni să animale este că noi putem gândi, analiza și decide ce punem în farfurie.

Te întrebi ce te dermină să îți tot umpli farfuria când ai o varietate de mâncare în față?

Câteva răspunsuri, ipotetice!

O reacție fizică a corpului determinată de o reacție insulinică la mirosul mâncării. Cunoști gustul, textura, mâncarea este deja în gura ta, deși tu o privești doar. Începe să „îți plouă în gură”. O combinație de emoții trăite și de reacție la un stimul indus.

Emoțional ești într-o bulă de sentimente, amintiri, experiențe majoritatea pozitive, dar unele pot fi și negative. Când eram copil nu am avut suficient, trebuia să mănânc tot din farfurie, etc.

Mental. Dorința de descoperire de noi texturi, arome. Mental pragmatic – am investit x bani în această masă, nu pot să arunc mâncarea.

Oricare din aceste răspunsuri poate fi combătut, dar mai bine evitat. Pentru acest lucru este nevoie de pregătire, planificare. Planificarea mesei de sărbători se realizează ca și planificarea oricărei activități.

La urma urmei care este obiectivul tău pentru aceste sărbători?

Să te simți vinovat că ai mâncat și băut prea mult?

Să te simți bine cu cei dragi știind că ți-ai făcut un mare cadou – aceeași greutate după sărbători?

Descarcă lista de tips&tricks pentru alimentația de sărbători, urmează recomandările și bucură-te de cadou făcut!

coca staicu
Programare dr. Dan Staicu Brașov