Skip to main content

Frica de doctori

17 decembrie, 2020

Frica de doctori poate persista toată viața. Momentul instalării ei, consider că a fost generată în momentul în care copii fiind, am auzit afirmațiile.

 „Dacă nu esți cuminte, te duc la doctor să îți facă injecție!”

„Dacă nu te liniștești, chem salvarea să te ducă la spital!”

Recunoașteți afirmațiile? Sunt multe alte variațiuni pe aceeași temă temă. Pe lângă medic, un rol de bau-bau îl mai are și ofițerul de poliție, pompierul sau vânzătoarea de la colț. Așa că nu vă mirați dragi părinți, dacă atunci când copilul este bolnav refuză și plânge isteric când aude de medic. Pentru că încet ați dezvoltat frica de doctori.

Relația copilului cu medicul trebuie să fie una de încredere. De aceea este recomandat să le explicăm copiilor care este rolul, cum și când acționează medicul. Începeți această educație de când sunt foarte mici. Copiii peste 1 an devin foarte receptivi la mesajele părinților mai ales dacă aceste mesaje sunt pozitive și pe înțelesul celor mici.

frica de doctori

Cum puteți să creionați pozitiv rolul medicului:

 • Jucați-vă jocuri de rol: copilul este medic, iar voi pacienți.
 • Cumpărați-le o trusă de medic și învățați-i cum să o folosească.
 • Căutați filmulețe explicative și urmăriți-le împreună.
 • Arătați-le că aveți încredere în cadrele medicale.
 • Discutați cu medicul înainte de vizita la cabinet.
 • Spuneți-i copilului adevărul despre vizita la cabinet.
 • Fiți alături de ei și arătați-le că le înțelegeți temerile.
 • Ascultă-ți copilul când vorbește despre lucrurile de care se teme.
 • Vorbește cu el despre siguranța și importanța vizitei la medic.

Încrederea în medic și comunicarea cu acesta este foarte importantă pentru stabilirea diagnosticului. Cei mici nu știu să spună ce îi doare și unde anume îi doare. De mai multe ori ascund simptomele reale tocmai datorită fricii de medic instalate. În acest caz medicul poate pierde timp prețios până la stabilirea unui diagnostic precis. De aceea rolul tău ca și părinte este foarte important, practic de tine ține relația copilului tău cu medicul.

De ce este important să dezvoltăm o relație de parteneriat cu medicul?

Așa cum am spus, frica de medici poate dura toată viața. Trebuie însă acceptat că vizita la medic este ceva necesar. Fie că vorbim de tratamentul unei afecțiuni acute sau cronice, fie că e vorba de profilaxie. Ca și adult vizita anuală la medic te poate salva de multe bătăi de cap, la un moment dat.

La adulți, frica de doctori poate fi generată de experiențe din copilărie sau chiar din vârsta adultă. Uneori este vorba de o experiență traumatizantă prin care a trecut. Alteori din experiența altora sau de disgnosticul grav primit de cineva drag. În toate cazuri faptul că nu a existat o comunicare eficientă, pozitivă a generat această frică.

Cum recunoaștem la adult frica de doctori?

 • Stare de îngrijorare. Pe măsură ce se aproprie data, ora programării, persoana devine stresată. Gânduri ca: „Ce o să-mi spună?”, „Ce o să-mi facă?” „Dacă sufăr de ceva și eu nu știu?!” sunt prezente în mintea persoanei.
 • Amânarea programării. Persoană găsește mereu alte sarcini de făcut mai importante decât vizita le medic. Deși are programare, amână sau anulează programarea. Confortul i-l asigură „vecina” sau recomandările internetului.
 • Teama de halate albe. În cazul adulților aceasta poate induce o creștere a tensiunii arteriale, o creștere a pulsului.

În cazul copiilor acestea nu există. Starea de îngrijorare și frică poate fi transmisă de către părinte prin tonalitate, cuvintele folosite sau „corecția verbală” aplicată când copilul nu este cuminte. Recomandăm să îî explicați copilului beneficiile tratamentelor și a vaccinurilor pe termen lung.

Cum să depășește frica de doctori

Frica de doctori este bine să o tratezi, mai ales dacă suferi de o afecțiune cronică.

Recomandări

 • Alege o perioadă în care programul tău este mai lejer. Poți să îți iei o zi liberă, pentru că la urma urmei sănătatea este cea mai importantă.
 • Pregătește o listă cu întrebări, astfel vei avea la finalul vizitei răspunsuri pentru toate neclaritățile tale.
 • Notează-ți simptomele pe care le ai, intensitatea și frecvența lor. Sunt informații valoroase pentru medic în vederea stabilirii diagnosticului și tratamentului.
 • Ia cu tine un prieten sau un membru al familiei, echilibrat! Suportul celor apropiați ameliorează starea de anxietate.
 • Discută frica de doctori cu un psiholog, dacă ea este foarte accentuată.

Conştientizarea problemei este primul pas spre ameliorarea simptomelor ce țin de frica de doctori.

Sănătatea fizică și mentală este importantă, de aceea îți recomand să ajungi la medic pentru PREVENȚIE, nu doar atunci când ești bolnav. La fel este și în cazul copiilor, una sau două vizite pe an pentru un control de rutină poate consolida relația de încredere dintre copil și medic.

Fii partenerul medicului tău de familie.

dr dan staicu