Skip to main content

Discută cu medicul de familie

18 noiembrie, 2020

Discută cu medicul de familie diagnosticul, alternativele de investigații și tratamentul.

Se întâmplă des să auzi despre vecini, prieteni că au anumite afecțiunii, cu anumite simptome, pe care, culmea, parcă și tu le ai. E cazul clasic de povești la ușa casei. Dar atunci când simptomele devin reale este bine să te adresezi medicului tău. E un prim pas pentru a clarifica și înțelege ce ai de făcut.

Discută cu medicul de familie diagnosticul

Îți spun acest lucru, pentru că anumite teste, proceduri, tratamente pot fi costisitoare, inutile dar și nocive în unele cazuri. Discutarea acestora cu medicul tău te asigură că beneficiezi de îngrijire de înaltă calitate, avantajoasă și din punct de vedere financiar.

copil
Discută cu medicul de familie tratamentele

Ce anume vei câștiga dacă treci periodic pragul medicului tău de familie:

  • Relație de încredere. Vei reuși să crezi în cineva doar când îl cunoști. În situațiile limită când ești bolnav, nevoia de a fi în siguranță este cea mai importantă. Vizitele regulate la medicul tău, îl ajută să îți cunoască istoricul medical. Pornind de la cea mai ușoară răceală sau durere de cap. Astfel în timp se va crea o relație de parteneriat și încredere, iar situațiile „limită” vor fi mai ușor de abordat de ambele părți. PROTECȚIE.
  • Prevenție. Un motiv în plus de a vă vizita medicul de familie este atunci când  în familia voastră există sau au existat bunici, părinți cu diabet, afecțiuni cardiace, cancer sau alte boli semnificative. Vei afla ce screening / analize să îți faci și la ce intervale de timp. PREVENȚIE.
  • Îți menții corpul sub control. Greutatea corporală o poți monitoriza sub atenta ta privire în oglindă sau după hainele care devin prea neîncăpătoare sau largi. Alte modificări ca glicemia, ritmul cardiac, tensiunea sunt mai greu de sesizat. În timp corpul tău se obișnuiește cu valorile peste limită. Însă medicului tău de familie monitorizează aceste funcții vitale și astfel eviți situații mai puțin placute. Una dintre ele este vizita în miezul nopții la urgență, stări de rău continue. PREVENȚIE.
  • O minte liniștită. Este la modă azi să îți pui diagnosticul de pe internet. Site-le îți descriu în detaliu simptome, tratamente, etc.  Forumuri cu experiențe personale „relevante”. Și uite așa mintea ta o poate lua ușor „razna” datorită îngrijorărilor dobândite de pe internet. Sănatatea și echilibrul mintal este foarte important pentru starea noastră de bine. Așa că o recomandare avizată primită de la un medic cu care ai construit o relație de încredere este cel mai bun remediu pentru o minte sănătoasă. PROTECȚIE.
  • Discută cu medicul de famile despre orice îngrijorare privind sănătatea ta.
Prevenție, protecție, prevenție!
stil de viata

Protecția și prevenția reprezintă modul prin care putem să ne păstrăm starea de sănătate cât mai mult timp. Cele două se realizează prin vizita regulată la medicul tău de familie. Această acțiune duce doar la a adăuga ani sănătoși la existența ta.

Discută cu medicul de familie despre prevenție

Concluzie:

O relație pacient – medic „solidă”, construită prin vizite regulate la cabinetul de medicină de familie.

Vizita la medicul de familie îți oferă o imagine completă a stării tale de sănătate. Astfel încât zilele și nopțile tale să fie ușoare.

O viață cu mai puține griji, atunci când știi că ai medicul lângă tine.

Deci…când îți vizitezi medicul de familie?