Skip to main content

COVID19 – despre vaccin – 1

29 decembrie, 2020

Despre vaccinul împotriva COVID19 se pot spune multe, depinde de unde alegi să îți iei informația! Cum așa de repede? – întrebarea care persistă în mintea multora!

Din punct de vedere emoțional reacționăm mult mai repede la informații false distribuite de „influenceri” sau politicieni atoatecunoscători. Principalul motiv este ca suntem obișnuiți cu fața lor de pe ecranul telefonului sau a televizorului. Astfel ei fac parte din viața noastră zilnică.

Activitatea de cercetare se realizează în laborator și nu este promovată în mediul în care îi găsim pe cei de mai sus. Ea este dezbătută doar în mediul academic unde prezintă interes și în afara perioadelor critice.

Perioadă critică = pandemie COVID19

Ce înseamnă cercetarea?

Pe scurt!

  • Poliomielita este o boală infecțioasă acută. Primul vaccin anti poliomielită a fost utilizat în 1955. Boala este încă neeradicată datorită refuzului de vaccinare. Campanii de antivaccinare sau teorii conspiraționale fac ca azi să avem cazuri în România.
  • Variola este o boală virotică contagiosă. A reprezentat una din cele mai mari catastrofe medicale a omenirii din ultimele două secole! Primul vaccin a fost testat în 1796, iar boala a fost eradicată doar după aproape 200 ani în 1977.
  • Speranța de viața, cel puțin în România, a crescut în ultimii 30 ani cu o medie de 20 ani, da la 65 ani la 85 ani, datorită dezvoltării produselor medicamentoase specific pe fiecare patologie în parte.

Sunt doar 3 exemple care poate vor aduce puțină lumină în întunericul creat.

Cercetarea împotriva COVID19

covid19

Dezvoltarea și cercetarea din ultimii ani nu s-a oprit doar la telefoanele mobile, televizoare, mașini ci și în spera medicală. Tehnologia și cercetarea din domeniul medical a crescut exponențial în ultimul timp, făcând posibil astfel dezvoltarea unui vaccin antiCOVID19 într-un termen foarte scurt.

Cercetarea medicală nu se oprește, ea este continuă, iar azi în cazul pandemiei a fost și este intens susținută financiar.

Siguranța în ceea ce privește starea de sănătate este importantă pentru toată lumea și trebuie să depunem tot efortul necesar pentru a ne-o asigura.

Informațiile false distribuite de „influenceri” și politicieni a fost denumită cu această ocazie = INFODEMIA COVID19.

Recomandări împotriva infodemiei (preluate de pe https://vaccinare-covid.gov.ro):

  • Putem încerca să utilizăm doar surse de informare care prezintă încredere.
  • Putem verifica, pe cât posibil, sursa informațiilor pentru a ne asigura că aceasta este credibilă/ se bucură de prestigiu.
  • Putem lua o pauză de reflecție înainte de a decide ce postări merită „share-uite”.
  • Putem să nu răspândim informații, poze, video-uri dacă nu suntem 100% siguri că sunt adevărate, actuale, ne-fabricate, publicate de surse credibile, prestigioase și de specialitate.
  • Ne putem propune să devenim mai rezervați, mai prudenți atunci când luăm contact cu informații senzaționale, imagini, conținuturi audio-video care mizează pe reacțiile noastre viscerale, care ne stârnesc, instantaneu, sentimente de panică, frică, furie sau indignare. 
  • Putem reflecta la faptul că, fără să vrem, prin bășcălie, glume, sau simple comentarii de formă, putem risca să amplificăm un conținut problematic, să îi accelerăm circulația.

Alege informații corecte pentru sănătatea ta. Ia-ți un moment în care să refectezi asupra informației, cât de sigură este, ce argumente o susțin…?

În final te invit să vizionezi videoclipul de doar 2.24 min pentru a afla: „Cum a fost posibil într-un timp atât de scurt?”

Informații argumentate: RO Vaccinare

Urmărește-ne, te vom ține la curent cu tot ce este necesar să știi despre vaccinarea COVID19.

dr dan staicu