Skip to main content

De urgență la medic cu copilul?

21 ianuarie, 2021

De multe ori copiii se îmbolnavesc sau au diverse accidente, uneori în casă, alteori la locul de joacă, iar acest lucru nu îți este mai deloc confortabil și uneori nu știi cum să reacționezi corect, nu?

Câteva lucruri sunt foarte clare!

Dacă copilul tău este inconștient sau se sufocă este obligatoriu să apelezi numărul de urgență 112. Însă dacă are temperatură sau o erupție pe corp, care e cea mai corectă decizie? Diferită de a întreba pe grupurile de mame de pe Facebook. Acum e un moment în care nu știi foarte clar cum să procedezi, nu?

Cel mai sigur lucru, când este vorba despre sănătatea copilului tău, este să apelezi la serviciile de medicină de familie. Medicul tău cunoaște cel mai bine care sunt nevoile de îngrijire specifice copilului tău. Așa că apelează-l cu încredere dându-i cele mai acurate detalii despre starea de sănătate prezăntă a copilului. O altă alternativă poate fi serviciul de urgență, unde dezavantajul este că poți petrece suficient de mult timp până copilul tău va fi consultat. Toți pacienții sunt acolo cu diferite urgențe.

Unul dintre cele mai importante aspecte pentru un părinte este să știe că copilul lui primește cele mai bune îngrijiri medicale, în locul cel mai potrivit. Mai departe câteva sugestii care te pot îndruma în perioade de „criză”.

urgenta medic

Recomandări pentru alegeri potrivite

Copiii se îmbolnăvesc la un moment dat! Dacă unele afecțiuni le recunoaștem și le putem trata cu ușurință acasă fără să fie necesară recomandarea unui medic, pentru unele afecțiuni este necesară recomandarea medicului. Sfatul cel mai potrivit pentru ce „direcție” aveți de urmat îl primiți de la medicul de familie. El este în măsură să vă recomande tratamentul corect sau dacă este necesară o vizită la un medic specialist sau la serviciul de urgență.

Să vedem câteva simptome frecvente, ce ar putea să le provoace și cum să gestionați cel mai bine situația.

Febra

Febra este simptomul la care cei mai mulți părinți acționează și apelează la medic. Numim febră atunci când temperatura depășește 38°C. Trebuie reamintit că temperatura crește atunci când organismul nostru se luptă cu microbii. Prin creșterea temperaturii se eliberează anumite substanțe în corp care au rol de prevenire și eliminare a microbilor. De aceea de multe ori medicul nu recomandă niciun tratamente, doar cel pentru scăderea temperaturii, în primele 3 – 4 zile de la debutul febrei. Dacă copilul face febră înseamnă că are un sistem imunitar bun.

Dacă sunteți îngrijorați faceți primul pas către medicul de familie, uneori un simplu telefon vă poate aduce în starea de confort. Așa că, după ce medicul va afla de la voi, de cât timp temperatura copilului este crescută și care au fost valorile acesteia, va lua o decizie în ceea ce privește tratamentul necesar. Să nu fiți surprinși dacă în prima fază vă recomandă doar monitorizarea temperaturii, acest lucru l-am explicat mai sus.

Pentru mine, ca medic, contează mai puțin cifra de pe termometru, este mai important cum se simte și cum simte copilul această modificare de temperatură.

Așa că dacă copilul are febră, dar este vioi, acceptă să mănânce cu ușurință, este clar în exprimare nu trebuie să ne îngrijorăm, îl monitorizăm cu atenție. Semnalele de alertă apar atunci când copilul este letargic, lipsit de viață, refuză mâncarea. Atunci este momentul în care este obligatoriu să ne adresăm medicului.

Dacă temperatura nu scade după 3 – 4 zile apelăm la medic, pentru a stabili afecțiunea care generează temperatura crescută.

urgenta medic

Erupție pe corp

O erupție localizată, prezentă în unul sau două locuri pe corp nu este un motiv de îngrijorare. Aceasta poate fi o alergie alimentară sau de contact, care poate să dispară în momentul în care eliminăm stimulul alergen.

Erupții sau urticaria la nivelul feței este un motiv de îngrijorare. Acestea pot provoca înroșirea și umflarea obrajilor, a ochilor, a interiorului gurii și a gâtului putând duce până la obstrucționarea căilor respiratorii și astfel la sufocare. Obligatoriu, monitorizați copilul până la dispariția alergiei, iar dacă semnele se amplifică, nu ezitați să apelați 112 sau să ajungeți rapid la primul serviciu de urgență.

O erupție care acoperă întreg corpul, puncte mici, roșii sau purulente, erupția fiind însoțită și de temperatură este un motiv important de îngrijorare, așa că apelați de urgență medicul sau chiar deplasați-vă cu copilul către serviciile de urgență.

Dureri de cap

Uneori, copiii se pot plânge de dureri de cap, aceste dureri pot apărea de la suprasolicitare. Prima recomandarea este odihna și poate un calmant ușor. Dacă durerea persistă și copilul devine apatic, lipsit de voie bună, de dorința de joacă, de pofta de mâncare este recomandat să va consultați cu medicul de familie. În plus dacă pe lângă cele de mai sus apar stări de greață, confuzie, probleme de deplasare este bine să vă îndreptați către serviciile de urgență. Durerile de cap intense pot semnala infecții sau chiar meningită.

Disconfort abdominal

Disconfortul abdominal nu este o cauză majoră de îngrijorare, chiar dacă este însoțit de reprize de vomitat și diaree. Singura îngrijorare, în acest caz, este că în urma vomitatului și a diareei, copilul se poate deshidrata. Deshidratarea este periculoasă. Semne ale deshidratării: urinare rară, gură uscată, plâns fără lacrimi, cearcăne, piele uscată și pală. În acest caz mergeți de urgență la medic pentru a clarifica cauzele disconfortului abdominal.

Accidente „domestice”

Micile accidente pot fi înspăimântătoare pentru familie, pentru că în această situație copilul se sperie și plâne foarte tare. De cele mai multe ori nu sunt un motiv pentru a ajunge la serviciul de urgență. Atunci când copilul se accidentează, poate sângera, iar locul devine dureros, dacă aceste simptome se diminuază în scurt timp nu este nevoie de un consult specializat.

Recomandăm să mergeți de urgență la medic, dacă: copilul simte amorțeală, prezintă umflătură în locul respectiv, are dureri severe și nu poate să își miște partea lovită.

Urmează-ți instinctul

Părinții au un fel aparte de a ști ce este necesar pentru copilul lor, atunci când nu exagerează și gândesc lucrurile la rece. Știu că poate fi greu să fii echilibrat ca și părinte, atunci când copilul tău suferă. Cred însă că este și mai traumatizant pentru el să îl duci, pentru orice lucru minor care i se întâmplă, la serviciu de urgență.

Primul pas, consultă medicul de familie, spune-i toate detaliile pe care le vezi sau le simți la copil și doar după, la recomandarea lui fugi către serviciul de urgență.

Nu uita să întrebi medicul:

  • Ce trebuie să urmăresc pentru a ști cât de gravă este afecțiunea copilului meu?
  • Cum pot evalua gravitatea afecțiunii?
  • Când trebuie să apelez la serviciu dumneavoastră și când la serviciu de urgență?
  • Care este situația limită în care trebuie să apelez 112?
dr dan staicu