Skip to main content

Afecțiunile

15 februarie, 2021

Afecțiunile sunt clasificate în acute și cronice. Diferența dintre ele este legată de debutul și manifestarea afecțiunii.

Afecțiunile netratate corespunzător duc de cele mai multe ori la complicații. În ambele cazuri miturile, influențele persoanelor nespecializate pot agrava afecțiunile, astfel finalul este spitalizarea sau chiar decesul persoanei bolnave.

Afecțiunile – un mod de abordare greșit

  • De foarte multe ori întâlnesc pacienți care abordează o afecțiune cronică cu o mare lejeritate, administrându-și tratamentul atunci când nu se simt bine sau când le-a atras atenția vecina, că și ea se tratează cu aceleași medicamente.
  • A doua abordare, foarte cunoscută, în cazul afecțiunilor acute: „Am tratament pentru 7 zile, dar mă simt ca nou, așa că nu mai trebuie să iau și restul pastilelor!”

În ambele cazuri, abordarea este greșită și în ambele cazuri în loc să tratăm afecțiunea, o putem agrava. Ce înseamnă? Cum le abordăm?

Afecțiunile acute

Afecțiunile acute apar brusc și sunt de scurtă durată. Tratamentul lor depinde de tipul de afecțiune și poate fi medicamentos sau chirurgical. În general, agravarea afecțiunilor acute se finalizează cu internare în spital.

Simptomele afecțiunilor acute sunt intense către foarte intense. De exemplu dureri puternice, febră, etc.

Majoritatea afecțiunilor acute pot fi transmisibile.

Datorită faptului că pot degenera, iar starea să se agraveze este bine să mergem la medic cât mai repede. Un alt aspect foarte important este să respectăm tratamentul atât dozajul cât și ca durată recomandată de medic. Am subliniat acest lucru pentru că sunt situații în care pacienții își revin la starea fizică foarte repede după administrarea primelor doze de tratament și întrerup brusc tratamentul. Cel mai frecvent starea se înrăutățește și mai mult.

  • Un exemplu sunt afecțiunile tratate cu antibiotic. Primele doze de antibiotic nu reușesc să distrugă bacteriile, doar le „amorțesc”. Se induce astfel o stare mai bună, pacienții se simt mult mai bine și întrerup tratamentul. Bacteriile amorțite revin pe un „teritoriu” slăbit. Simptomele reapar mult mai puternic, iar afecțiunea este mai gravă. Acesta este și procesul prin care se creează rezistență la antibiotic. Bacteriile se obișnuiesc cu doze mici de antibiotic și nu mai reacționează la el. De aceea pot afirma că nu există antibiotoce slabe sau tari. Există antibiotica care în timp au creeat rezistență la germeni datorită administrării incorecte.
Pentru a avea efect este obligatoriu să se respecte dozajul și modul de administrare al medicamentelor.

 O situație similară, este tratamentul afecțiunilor acute făcut la recomandarea vecinei : „ Ia și tu, mie mi-a făcut bine!”

Afecțiunile cronice

Afecțiunile cronice se dezvoltă lent și au o progresie pe termen lung. Ele afectează sănătatea pe periode foarte lungi sau cel mai ades, pe toată viața. Astfel orice afecțiune care durează mai mult de 3-6 luni devine cronică. Afecțiunile cronice au o simptomatologie săracă, cu care organismul pacienților se poate obișnui. Exemplul cel mai concludent este patologia cardiacă. Tensiunea arterială crește în timp, corpul se obișnuiește cu noile valori și nu dă semnale de alarmă. Un consult la medicul de familie sau evaluarea tensiunii lunare poate ne poate ajuta să evităm acest lucru.

afecțiuni cronice

Afecțiunilor cronice nu se pot vindeca, deci este necesar tratament pe viață. În cazul afecțiunilor cronice căutăm să ameliorăm simptomatologie și să îmbunătățim starea generală. Cronicizarea fără tratament duce la fel ca și în cazul afecțiunilor acute la complicații. Două cele mai frecvente sunt: afecțiunile cardiace și diabetul. În acest caz rolul tratamentului este de a menține în echilibru funcțiile afectate.

Afecțiuni cronice: boli cardiovasculare, boli respiratorii cronice (aici intrând și astmul),  diabetul, artrita, cancerul, hepatita tip C, etc.

Indiferent de gravitatea lor, afecțiunile cronice afectează calitatea vieții și astfel modifica planurile personale. Se întâmplă des, ca pacienții tineri să nu accepte aceaste modificări ale organismului și să dezvolte stări de supărare și anxietate, simțindu-se nedreptățiți. În unele cazuri este recomandat să ne împrietenim cu boala. Acceptarea statusului de pacient cronic indiferent de vârsta ne oferă posibilitatea de a trăi frumos.

Atunci când ești diagnosticat cu o boală acută sau cronică este recomandat să te ocupi imediat de managementul ei. Acest lucru te va ajuta să depășești mult mai ușor etapele de investigare și stabilire tratament.

Pactul cu tine

Este foarte important să tratezi serios afecțiunile cronice, din toate punctele de vedere, deoarece lipsa echilibrului în organism poate duce la modificări majore care se pot finaliza cu imobilizare la pat și deces sau pot afecta alte funcții ale organismului tău, ridicând și mai mult disconfortul nivelului de viață.

stil de viata
www.coachedtobehappy.com

Alegerea unor acțiuni corecte:

  • Controlul anual la medicul de familie pentru cei cu vârsta mai mică de 50 ani și de 2 ori pe an după această vârstă.
  • Respectarea unui regim de viață echilibrat, atât alimentar cât și fizic.
  • Respectarea tratamentului recomandat de medic, atunci când ești deja diagnosticat cu o afecțiune cronică.

Am spus și mai sus că afecțiunile cronice pot fi „provocatoare” pentru stilul nostru de viață. Mulți pacienți devin copleșiți la ideea că AU un tratament pe perioade mai lungi sau pe viață. Prima reacție a acestora este de respingere a realității, apoi încep o căutare febrilă în speranța că altcineva le va spune că sunt sănătoși. Toate aceste acțiuni au doar ca rezultat o creștere a efortului financiar și emoțional – pentru că nu e confortabil să vezi mereu oameni bolnavi.

Alegeți să construiți o relație de încredere cu medicul de familie, el este cel care poate să îți răspundă la următoarele întrebări, care cu siguranță îți vor clarifica multe dintre „apăsări”.

dr dan staicu

Întrebări pentru medicul meu:

  1. Care sunt opțiunile mele de tratament?
  2. Ce voi obține când îmi voi administra acest tratament?
  3. Ce complicații pot apărea ca rezultat al afecțiunii mele cronice?
  4. Cât de des este necesar să îmi monitorizez afecțiunea mea?
  5. Ce trebuie să îmi monitorizez și cum?
  6. Este necesar să apelez și la un medic specialist?
  7. Există grupuri suport pentru afecțiunea mea?
  8. Ce cărți sau de unde din altă parte pot afla mei multe informații despre afecțiunea mea?
dr dan staicu