Skip to main content

Efecte secundare – abordare

10 martie, 2021

Efectele secundare ale medicamentelor reprezintă o problemă care este necesar să fie cunoscută de medic și de pacient. Cunoașterea efectelor secundare este utilă pentru managementul acestora. Efectele secundare a medicamentelor pot fi îmărțite în două categorii.

  • efecte care apar dintr-o acţiune farmacologică normală la pacienţi sensibili.
  • efecte care sunt imprevizibile şi greu de detectat în programele convenționale de supraveghere farmacotoxicologică.

Indiferent de situație acestea se raportează către ANM de către medic sau pacient.

Efecte secundare = efecte adverse

În activitatea mea se întâmplă ca la recomandarea unui tratament, pacienții să îl refuze. Criteriul fiind acela că medicamentul are foarte multe efecte secundare. Efectele secundare sunt trecute în prospectul medicamentului. Acestea vin din cele două direcții: testare și detectare.

Este important să cunoaștem ce înseamnă efectele secundare ale medicamentelor.

Pornind de la banala aspirină până la cele mai complexe prescripții, toate medicamentele au efecte secundare. Efectele secundare ale unora sunt minore, nesesizabile. Altele provoacă situații inconfortabile, dar nepericuloase, iar unele pot provoca efecte secundare grave.

Medicul prescriptor cunoaște efectele adverse și astfel, în momentul prescrierii tratamentului, ți le va comunica și îți va spune și cum să le gestionezi.

Toate medicamentele pot pot provoca efecte adverse, cu prescripție medicală și OTC. OTC  =  vitamine, minerale sau combinații. Este bine să ne consultăm cu medicul sau farmacistul înainte de a cumpăra orice produs din farmacie, pentru a ști la ce să ne așteptăm.

medicamente
Dar să vedem cu ce ne confruntăm, pentru a reacționa corect și la timp.

Efectele gastro-intestinale. Cele mai frecvente efecte adverse în cazul preparatelor administrate oral sunt gastro-intestinale, deoarece majoritatea medicamentelor se dizolvă în stomac. Dintre aceste efecte secundare amintim: greață, diaree, durere sau iritație în stomac. Pentru preparatele de uz extern, cel mai frecvent efect advers este iritația pielii.

Ce facem: Dacă efectele nu sunt intense și se remit la scurt timp după administrarea medicamentelor nu este cazul să ne face probleme. Dacă efectele se mențin sau își intensifică simptomatologia anunțăm imediat medicul prescriptor.

Reacție alergică – poate apărea la orice medicament. Se manifestă prin apariția unor mâncărimi la nivelul pielii, uneori asociate cu erupții cutanate. În cazul reacțiilor alergice se poate ajunge și la șoc anafilactic, situație care pune viața în pericol. Reacțiile alergice țin de compoziția medicamentului. Același medicament, produs de un alt producător să aibă efecte adverse diferite, datorită compoziției produsului (excipienți diferiți).

Ce facem: Întrerupem tratamentul și monitorizăm cu atenție evoluția reacției alergice. Putem administra un antihistaminic pentru a diminua efectele alergice. Dacă reacția alergică evoluează, anunțăm de urgență medicul de familie sau apelăm serviciile de urgență.

Reacția toxică – apare atunci când doza tratamentului nu este corespunzătoare, cel mai frecvent fiind mai mare. De regulă se întâmplă la administrarea medicației în urma recomandării vecinei, prietenei sau amicilor din grupurile de pe Facebook. Atunci când medicul prescriptor vă recomandă un tratament nou, vă transmite și modul în care va evolua simptomatologia. Este important să ascultați cu atenție recomandările medicului atunci când sunteți în cabinet.

medicamente

Unele medicamante, cum sunt antihistaminicele – recomandate în tratamentul alergiilor, au ca efect advers somnolența sau uscăciunea gurii. În aceste cazuri nu avem alternative, pentru că este necesar să acționăm din primul moment în alergii, însă măcar putem evita urcarea la volan.

Efecte adverse, alergice, toxice sau simptomatice pot apărea și la combinarea unor medicamente, mai ales atunci când le administrați fără recomandare medicală.

Medicamentele au în compoziție substanțe chimice care pot reacționa între ele. Medicul prescriptor cunoaște aceste interacțiuni și de aceea întotdeauna vă recomandă administrarea medicamentelor la intervale diferite de timp sau cu anumite restricții alimentare (cea mai frecventă fiind sarea din alimentație).

Ce trebuie să știm!

Toate medicamentele cu prescripție medicală și cele fără prescripție sunt verificate de Agenția Națională a Medicamentului. Fiecare țară are o astfel de agenție. Pentru a intra pe piață, firma producătoare are obligația de a depune dovezi referitoare la efectul sigur al produsului. Dovezi că medicamentul a fost testat și toate efectele adverse observate pe parcursul studiilor. Testările se realizează inițial pe animale și apoi pe oameni. În plus, conform legislației în vigoare, azi se poate raporta orice efect advers observat în urma tratamentelor. Astfel acestea vor fi introduse în prospectul medicamentelor în viitorul apropiat. Medicamentele se aprobă și pot intra pe piață doar dacă beneficiile aduse pacienților sunt mai mari decât riscurile pe care le au.

Un medicament poate fi scos de pe piață dacă se observă că acesta are efecte adverse care pot afecta viața consumatorilor. Cei mai în vârstă își amintesc de Piramidon,  cel mai folosit antitermic acum 20-25 ani. Acesta a fost retras datorită efectul cancerigen demonstrat.

Rezultate surprinzătoare!

Nu toate efectele adverse sunt rele. Unele pot aduce beneficii suplimentare pacienților, iar în urma studiilor aprofundate noile recomandări sunt trecute în prospectul medicamentelor ca și a doua sau a treia recomandare. Indiferent de situație, pentru că nu există o metodă general valabilă de management al efectelor adverse, țineți cont de:

  • Administrarea medicamentelor să se realizeze doar după recomandarea medicului sau farmacistului. Ascultați cu atenție recomandările medicului și puneți întrebări de clarificare dacă nu ați înțeles un anumit lucru.
  • Respectați regimul alimentar recomandat de medic în perioada administrării tratamentului.
  • Evitați consumul de băuturi alcoolice pe perioada tratamentului.

În acest fel veți reuși să evitați reacții nedorite sau să știți la ce efecte adverse vă puteți aștepta și care este managementul lor. Nu există medicament eficient care să nu fie însoțit de efecte adverse.

dr dan staicu
  • Inimă sau papuci?
    Dacă vrei să schimbi lumea, apreciază-i pe cei din jurul tău după dimensiunea inimii și mai puțin după aspectul papucilor lor.
  • Oferte luna decembrie
    Bună dragilor, venim în întâmpinarea sărbătorilor de iarnă cu două oferte pentru voi. Ofertele sunt gândite pentru a vă oferi un boost de strălucire și frumusețe pentru a întâmpina Crăciunul și Anul Nou cu multă încredere.
  • Fericirea în familie
    Fericirea în familie nu este dată de existența celuilalt acolo, ci de complexitatea interacțiunilor care exista în această coexistență.
  • Alimentația în post
    Alimentația în post o provocare pentru multe doamne care țin un regim alimentar. Echilibrul și setarea de obiective realiste este cheia pentru a te menține în formă.
  • Oferta Aprilie – estetică
    Suntem încântați să îți prezentăm oferta Aprilie – estetică. Oferta Aprilie – estetică este adresată celor care vor să își elimine sau reducă ridurile de expresie. Tratamentul injectabil se realizează cu BOTOX. Tratamentul cu toxină botulinică este o modalitate eficientă de a… Citește mai mult: Oferta Aprilie – estetică
  • Tensiunea arterială
    Prevenția și gestionarea tensiunii arteriale sunt esențiale pentru menținerea unei sănătăți optime și prelungirea duratei de viață.