Skip to main content

Sănătatea și stilul de viață

23 iunie, 2021

Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mental cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților”

OMS – Organizația Mondială a Sănătății

Știai că conform Organizației Mondiale a Sănătății, țara noastră se află printre cele cu cea mai mică speranță de viață?

Majoritatea deceselor au la bază afecțiuni care sunt în strânsă legătură cu stilul de viață, ca:

  • HA (hipertensiunea arterială)
  • AVC ( accidentul vascular cerebral)
  • Boala coronariană
  • Boala hepatică
  • Diabetul

Pentru a evita problemele de sănătate este recomandat ca cel puțin o dată pe an să ajungem la medicul de familie pentru o evaluare generală. Această evaluare are ca obiectiv identificarea anumitor factori de risc pentru diverse boli. Evaluarea stării de sănătate se recomandă tuturor pacienților, indiferent de vârstă sau sex.

urgenta medic

În urma evaluării medicul de familie poate recomanda investigații suplimentare, ca:

  • Analize medicale
  • Vizita la un medic de o anumită specialitate.

Pentru a evita sau de ce nu a amâna problemele de sănătate este bine să ținem cont de câteva aspecte.

Sănătatea depinde de echilibrul dintre alimentație și activitatea fizică.

Hipocrate

Recomandările vin din partea colegei noastre Coca Staicu, coach & nutriționist.

Prevenția este calea în care ne putem menține sănătoși. Pentru ca acest lucru să se întâmple este necesar să ne construim un ritual zilnic. Clienții cu care lucrez urmăresc 3 direcții importante în ceea ce privește îmbunătățirea stilului de viață:

stil de viata
www.coachedtobehappy.com
Alimentație echilibrată și sănătoasă.

Viața nu înseamnă o dietă continuă, iar dieta echilibrată nu este și restrictivă. O dietă sănătoasă are la bază toate alimentele, diferența o fac prin modul în care acestea sunt preparate. Din coaching știu că o interdicție poate avea efect de bumerang.

Mișcare

Mișcarea zilnică nu reprezintă doar mersul la sală sau zumba sau… Fiecare are anumite preferințe, dar în același timp limitări. Este însă important să ne alocăm timp exclusiv pentru mișcare. Timp în care să renunțăm la telefon și să ne întoarcem atenția spre noi. Începe orice activitate cu schimbări mici în rutina ta, efortul depus va fi minim, dar vei obține rezultate bune pe termen lung.

Odihna și somnul

Odihna este foarte importantă. Odihna nu înseamnă doar somn, ci perioade de timp în care să te relaxezi, în care nimic din mediul extern să nu te perturbe. Clienților mei le recomand să practice o activitate personală de câte ori pot într-o săptămână, dar cel puțin de două ori. Vom mai vorbi despre acest aspect.  Cât despre somn, un adult are nevoie de 6-8 ore de somn pe noapte. ”

În concluzie, sănătatea este direct influențată de acțiunile noastre: stil de viață, factori de mediu, dar și de factorii genetici. De aceea relația cu medicul de familie este foarte importantă.

Tu când ai fost ultima dată la medicul tău de familie?

dr dan staicu