Skip to main content

Tensiunea arterială

19 martie, 2024

Tensiunea arterială (TA) este unul dintre indicatori importanți ai sănătății cardiovasculare, deoarece indică presiunea exercitată de sânge asupra pereților arterelor în timpul contracțiilor inimii. Indiferent dacă ești sau nu diagnosticat cu afecțiuni cunoscute monitorizarea tensiunii arteriale devine importantă după vârsta de 40 de ani, când riscul de a dezvolta boli cardiovasculare crește. Cele mai frecvente și cunoscute afecțiuni sunt: hipertensiunea arterială, boala coronariană, accidentul vascular cerebral, anemie, insuficiență cardiacă, burnout. Tensiunea arterială crescută sau scăzută poate fi un semn al acestor afecțiuni.

De reținut: modificările lente și în timp ale tensiunii arteriale nu sunt evidente, pentru că corpul se obișnuiește cu creșterea sau scăderea TA.

Monitorizarea regulată a tensiunii arteriale după vârsta de 40 de ani este importantă pentru a detecta și gestiona la timp probleme de sănătate încă din stadii incipiente. Astfel se pot lua măsuri din timp care reduc substanțial posibilele complicații ale afecțiunilor. Să reținem că monitorizarea TA poate să ofere un tablou specific a sănătății noastre.

De reținut: chiar dacă sună a generalizare, majoritatea afecțiunilor aparatului cardiovascular sunt mute. TA este un indicator important ușor de măsurat și monitorizat.

Tensiunea arterială – simptome

În primul rând spuneam că valori ala TA crescute – hipertensiune arterială HTA și valori ale TA scăzute – hipotensiune arterială HTS. Măsurarea TA urmărește 2 componente:

Tensiunea arterială sistolică este un indicator care evidențiază presiunea exercitată de sânge asupra pereților arterelor, când inima bate.

Tensiunea arterială diastolică este un indicator care evidențiază presiunea exercitată de sânge asupra arterelor când inima este în repaus între 2 bătăi.

Valorile TA depind de vârstă și sex. Valori etalon:

  • între 13 si 18 de ani, 110/ 65 mm Hg
  • între 18 si 39 de ani, 120/ 70 mm Hg;
  • între 40 si 59 de ani, 125/ 78 mm Hg;
  • Peste 60 de ani, 130/ 75 mm Hg.

Tensiunea arterială optimă: 120/80 mm Hg

Simptome

  • Durerile de cap sunt asociate în special cu TA crescută, simțite în partea din spate a capului și mai intense în prima parte a zilei.
  • Furnicături sau senzația de amorțeală a extremităților – HTA  .
  • Tulburări de vedere le întâlnim și în cazul TA ridicată, dar și scăzută.
  • Dificultăți de respirație sau respirație îngreunată – HTA
  • Palpitații – HTA
  • Amorțeală generală  – HTS
  • Oboseală – HTA și HTS

Simptomele nu sunt generalizate la toate persoanele, ele pot varia fiind influențate de alte afecțiuni ale persoanei în cauză. De aceea este esențial să discutați cu medicul de familie simptomele și contextul în care se manifestă. Un obicei bun este a ține un jurnal al TA, în care să notați toate aspectele observate. Acest lucru îl va ajuta pe medicul de familie să înțeleagă situația în ansamblu.

În concluzie, monitorizarea și măsurarea TA este importantă la vârsta adultă, dar mai ales după 40 ani. Persoanele cu risc crescut de a face hipertensiune arterială sunt cele care au un istoric în familie, persoanele supraponderale, persoanele care lucrează într-un mediu stresant, persoanele sedentare și lista poate continua.

În ziua de azi când suntem copleșiți de sarcini, bombardați de mâncare nepotrivită, prevenția este cheia succesului. Vizita anuală sau bianuală la medicul de familie de salvează de multe neplăceri în viitor.

dr dan staicu