Skip to main content

Sistemul imunitar

26 ianuarie, 2022

Cum îți menții ridicat sistemul imunitar în sezonul rece?

E din nou iarnă! E suficient să îți arunci o privire pe geam pentru a-ți confirma acest aspect. În plus, pandemia nu pare să se fi sfârșit, numărul cazurilor este din nou mare. Gândul la sănătatea ta ar fi bine să-ți fie prioritar. Un sistem imunitar puternic și sănătos te va ajuta să depășești orice condiție medicală specifică sezonului rece (viroze respiratorii, gripă, afecțiuni acute respiratorii, etc).

viroza

Nu cred că îți spun ceva nou, pentru că atunci când deschizi televizorul marea parte din reclame ne vorbesc despre sistemul imunitar, despre cum să ne întărim sau să ne susținem sistemul imunitar.

Eu sunt de părere că trebuie puțin mai mult decât ne spun reclamele. Hai să vedem cum ne putem menține ridicată bariera atunci când vorbim de sistemul imunitar.

masca

Vaccinarea. Vaccinul antigripal de poate proteja de clasica gripă. Practic prin vaccin organismul tău se pregătește pentru lupta cu virusul gripal. Prin imunizare, corpul tău învață să recunoască „cu cine are de furcă”, astfel că în momentul în care întâlnește virusul gripal îl distruge sau îi minimizează efectele.

Masca. Ne place sau nu masca ne oferă protecție împotriva virusurilor, iar acest lucru vi-l spun din experiența proprie de cabinet. Gândiți-vă cu câte persoane bolnave se întâlnește într-o zi personalul medical? Virozele respiratorii specifice perioadei reci sunt determinate de virusuri, masca este prima barieră pe care o avem la dispoziție, folosiți-o cu răspundere.

Stilul de viață și sistemul imunitar

Mișcarea contribuie la stimularea organismului prin faptul ca accelerează viteza sângelui. Ideal ar fi să îți găsești puțin timp și să ieși să te miști afară. Aerul proaspăt este sursă de oxigen.

Somnul este important pentru refacerea celulelor. Dormi 6-8 ore pe noapte pentru a fi odihnit, altfel energia necesară să facă față virusurilor se va consuma pentru a te ține pe tine treaz.

Alimentația. Iarna avem tendința de a consuma mai mult alimente procesate. Asta înseamnă că aportul de micronutrienți care susțin sistemul imunitar este scăzut (aici țintesc reclamele). Poate fi o obișnuință prin faptul că în mentalitatea noastră iarna nu găsim produse proaspete. Acum rafturile magazinelor ne oferă o diversitate mare de legume și fructe, deci nu ne împiedică nimeni să consumăm salate proaspete lângă mâncarea gătită sau desertul și gustările să fie constituite din fructe. TIPS: iarna avem nevoie de mai multă energie, consumă grăsimi sănătoase: nuci, chia, pește, avocado, ulei de cocos și de măsline.

Este foarte important să ne păstrăm o gândire clară și obiectivă despre noi și despre mediul în care trăim, pentru că în acest fel vom ști cum să acționăm.

Începe de azi să faci schimbări în stilul tău de viață și vei vedea că sistemul imunitar îți va răspunde.

dr dan staicu