Skip to main content

COVID 19

10 iulie, 2020

Covid 19, diferențe și asemănări cu alte afecțiuni respiratorii: alergii, răceală, gripă.

COVID 19 este o boală infecțioasă cauzată de coronavirusul descoperit cel mai recent. Majoritatea persoanelor infectate cu coronavirus sunt asimptomatice sau au simptome ușoare sau moderate. În general acestea se recuperează fără un tratament special.

Coronavirusul se transmite în principal prin picături respiratorii, ca și celelalte virusuri respiratorii:
•    Pe cale respiratorie, prin picaturile de secreție de la o persoană infectată care strănută sau tușește.
•    Prin contactul apropiat cu o persoană infectată.
•    Prin atingerea suprafețelor contaminate. Mâinile neigienizate sunt duse la gură, nas sau ochi, porți perfecte de intrare a virusului în organism.

Pătruns în organism, virusul ajunge în partea din spate a pasajelor nazale unde se atașează de celulele mucoaselor, iar prin multiplicare ajung la până la nivelul plămânilor.

Covid 19 nu s-a dovedit fatal raportat la numărul de cazuri. Cu toate acestea, se înregistrează decese în rândul persoanelor vârstnice, cu patologii asociate. De asemenea, persoanele care au afecțiuni cronice severe par a fi cel mai vulnerabile la complicaii. Afecțiunile preexistente includ:

  • hipertensiunea arterială sau alte afecțiuni cardiovasculare
  • diabetul zaharat
  • afecțiunile hepatice
  • diversele boli respiratorii.

Purtarea măștii, spalatul și dezinfectatul pe mâini regulat, păstrarea distanței pot împiedica răspândirea virusului.

Pentru că fiecare sezon vine și cu afecțiunile aferente am considerat util să vă informez despre asemănări/deosebiri cu coronavirus. Să avem în vedere că polenul este sursa principală de alergeni, iar persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii cronice (asm, rinită alergică…) sunt mult mai expuse, iar simptomele (strănut, rinoree, tuse) pot fi interpretate greșit. Cele mai prezente simptome la COVID-19 sunt:

  • Febra
  • Tuse uscată
  • Respirație îngreunată.

Unele persoane pot prezenta virusul, însă nu au simptome, sunt doar purtători. Aceștia pot transmite mai departe virusul. Cele mai afectate persoane sunt cele cu imunitatea scăzută. Debutul COVID-19 este brusc.

Accesul la date din surse oficiale ce descriu evoluția cazurilor de COVID-19 în România le găsiți pe: https://datelazi.ro/

Sursă: http://www.cnscbt.ro/index.php https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Prin postările noastre, nu înlocuim consultul medical. Informațiile prezentate au rol informativ.

Diagnosticul corect se stabilește de către medicul specialist în urma consultului medical.